0
The Lancaster Observatory

Completed in 2012, this observatory was our first to incorporate a ‘warm room’ – a separate room that usually houses a desk and chair for the user to operate their telescope via a computer.  The images below show a few new features that would become mainstays in our designs.

One feature that is now commonly associated with Home Farm Observatories is the classic “pent” roof.  This is actually more of a flat roof with a gentle slope – but for many it represents a simpler and less intrusive design than an apex roof.

At the base of the observatory, you can see what has become our standard layout for foundations – a simple paving slab under each vertical post, with the post sitting on a long bearer (we call them the ‘skis’).  This design allows us to avoid laying vast quantities of concrete, and thus the observatory is entirely removable should the owner decide to move.  Another benefit is that the ‘ski’ is the only piece of timber in contact with the ground (and even then it is resting on a concrete slab).  Should it begin to lose its integrity, it is a small matter to jack up the side of the observatory and replace it.  Furthermore, with the ski being right at the edge of the building, any vibrations from (e.g.) walking inside are transmitted away from the telescope pier, which is independently mounted on the ground and not in contact with the observatory at all.

loader