0
The Oxford Observatory

Designed for a large independent school, this observatory is a 12′ x 7′ single-room observatory with a simple design and a pent roof, designed to accommodate up to 12 children and two staff members.  Evident in this photo is the height of the suspended floor – a full 250mm above ground level, allowing plenty of natural ventilation underneath – one of the major ways that we ensure our observatories are ‘dry by design’.  This was subsequently proven during one of the wettest years since records began.

The sides are build from two separate panels, giving additional rigidity thanks to the frame that is formed by the upright posts and the (hidden) horizontal members at the top – particularly important in this case as the observatory sits in an exposed location within the school fields.

The interior includes electrics and lighting, and a pier mounted toward one end which now accommodates the school’s telescope.  The pier is an Altair Astro model, which allows mounting of almost any type of telescope.

loader